UWV bezuinigt ondanks oplopende werkloosheid

UWV bezuinigt ondanks oplopende werkloosheid

UWV bezuinigt ondanks oplopende werkloosheid

Het UWV is er om werklozen weer aan een baan te helpen, maar moet nu zelf snijden in het personeelsbestand. In het jaarverslag 2011, dat vandaag gepresenteerd werd, staat dat er de komende 3 jaar een half miljard euro bespaard worden op de uitvoeringskosten. In 2015 zullen bij de organisatie nog 13.000 mensen werken, tegen 19.500 vorig jaar. Het maatwerk om werklozen terug op de arbeidsmarkt te krijgen staat zo onder druk.

Lex Nijo is werkcoach bij het UWV en niet zeker van zijn baan. Ondanks de stijgende werkloosheid, moet de uitkeringsinstantie bezuinigen. Aan zijn cursisten vertelt Nijo: “Ik weet niet hoe lang ik hier nog zit. Ik heb een koophuis gekocht in de dure tijd, en ik heb ook twee kinderen. Ons kan het ook gebeuren.” De cursisten lachen; de docent kan zomaar plaatsnemen in hun groep.

Minder middelen

Het budget van het UWV – verantwoordelijk voor het uitkeren van de WW – wordt met 500 miljoen verlaagd. Het personeelsbestand slinkt tot 2015 met vijf- tot zesduizend arbeidsplaatsen. De ruimte voor persoonlijke begeleiding van de werkloze ontbreekt. Coach Nijo is binnenkort alleen nog te ontmoeten via internet.

Op eigen kracht

Werkcoach Lex legt in de introductieworkshop uit dat de nadruk tegenwoordig ligt op zelfredzaamheid. Het eerste half jaar mag je solliciteren op je niveau en na een jaar daarna is alle werk passend. Werk weigeren kan gevolgen hebben voor de WW-uitkering. Werkzoekenden zijn aangewezen op digitale dienstverlening. De helft van de werkzoekenden krijgt na drie maanden WW nog persoonlijke dienstverlening. In 2015 is dat nog tien procent.

Dit is een uitzending van Nieuwsuur op 11 april 2012, geproduceerd door Nicole le Fever en Bart Audenaert.

0 comments