nieuwsuur_schaatsen (1)

Toch nog feest in Friesland

Toch nog feest in Friesland

De Tocht gaat niet door, maar in Friesland is het dit weekend toch feest. Nieuwsuur volgt onder anderen oud-schaatskampioene Tonny de Jong tijdens haar ‘Zelfstedentocht’. Verder onder meer aandacht voor een nostalgisch ijsfeest in Hindeloopen en ‘n gesprek met Dennis Sossa Edoh. Hij was asielzoeker ten tijde van de Elfstedentocht in 1997 en gaat nu voor het eerst weer het ijs op.

Dit weekend kan er nog geschaatst worden, maar na morgen zet naar alle waarschijnlijkheid de dooi in. Reden om nog snel de ijzers onder te binden. Het KNMI verwacht dat het na morgen gedaan is met het idyllische winterweer. Morgen verwacht het weerinstituut meer bewolking en lichte neerslag; vanaf maandag zet de dooi echt door.

Drukte in het ziekenhuis

Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft het druk met de vele schaatsers. Het ziekenhuis beleefde gisteren de drukste dag van dit schaatsseizoen. Op de spoedeisende hulp meldden zich 77 mensen, 51 van hen met botbreuken.

In de meeste gevallen, 26 keer, ging het om een gebroken pols. Verder waren er onder meer breuken in armen, schouders en heupen. Volgens het ziekenhuis zijn de slachtoffers vooral mensen die de Elfstedentochtroute of een andere lange tocht hebben geschaatst. Door vermoeidheid gebeuren de meeste ongelukken aan het einde van de tocht, zegt een woordvoerder.

Het ziekenhuis heeft dit weekend extra personeel ingezet, omdat vandaag en morgen nog meer mensen op het ijs worden verwacht.

Dit is een uitzending van Nieuwsuur op 11 februari 2012, geproduceerd door Monique Wijnans, Gert Janssen, Nicole le Fever, Ad van Oosten en Bart Audenaert.

0 comments