Polen vervangen gehandicapten

Polen vervangen gehandicapten

Polen vervangen gehandicapten

Duizenden mensen die werken bij een reguliere werkgever vanuit de Sociale Werkplaats dreigen hun baan te verliezen. Als de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWNV) per 1 januari 2013 ingaat, dreigt de begeleiding van deze werknemers weg te vallen. Werkgevers haken dan af en huren liever Oost-Europeanen in.

Haalbaarheid

Onder de nieuwe wet moet iedereen die dat kan, ook echt aan de slag. Hiermee wil het kabinet, op termijn, 1.8 miljard bezuinigen. Maar verschillende fracties in de Tweede Kamer plaatsen vraagtekens bij de haalbaarheid en financiering. De angst bestaat dat het in de praktijk om een bezuinigingsoperatie gaat, verpakt in goede voornemens.

Noodzaak

Bij de gebroeders Van Oirschot, een kwekerij in het Brabantse Biezenmortel, arriveren nu nog elke ochtend zo’n dertig mannen van de Sociale Werkplaats. Een begeleider staat de mannen de gehele dag bij. Voor de werkgever is die begeleiding een noodzaak.

Begeleiding

Maar als de nieuwe wet van kracht is, zullen gemeentes door de bezuinigingen te veel op hun budget gekort worden. Geld voor het waarborgen van goede begeleiding is er dan in veel gevallen niet meer.

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft meerdere keren beloofd dat zijn bezuinigingen niet zullen leiden tot ontslagen bij de sociale werkplaatsen. Nieuwsuur neemt de proef op de som.

Dit is een uitzending van Nieuwsuur op 10 april 2012, geproduceerd door Nicole le Fever en Bart Audenaert.

0 comments