Kritiek De Vries op eedweigeraars

Kritiek De Vries op eedweigeraars


Kritiek De Vries op eedweigeraars

PvdA-Eerste-Kamerlid Klaas de Vries is kritisch over parlementsleden die op 30 april wel aanwezig zijn bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, maar die weigeren de eed af te leggen. Dat zijn er twaalf, onder wie drie PvdA-senatoren. Oud-minister De Vries zegt in een interview met NOS Politiek 24 dat je beter weg kunt blijven bij de inhuldiging, als je veel problemen hebt met de wettelijke bepalingen erover.

Goeden huize

Hij wijst erop dat er een speciale wet is die de inhuldiging regelt, en die recentelijk is vastgesteld. Volgens De Vries moet je wel van heel goeden huize komen, als je zegt: “Ik ben Kamerlid, maar ik doe niet wat er in die wet staat.”

Hij vindt dat Kamerleden die de eed weigeren een beetje interessant doen, terwijl ze wel meedoen aan het feest. Onder de PvdA-senatoren die wel naar de Nieuwe Kerk gaan, maar niet van plan zijn de eed af te leggen, is oud-partijvoorzitter Koole. Die vindt dat de eed niet past bij een moderne monarchie. Volgens Koole ontstaat met de eed het beeld dat Kamerleden trouw zweren aan de koning.

Dit is een reportage van NOS Politiek 24 op 9 april 2013, geproduceerd door Barbara Terlingen en Bart Audenaert.

0 comments