Een politieke blik op de monarchie toen en nu

“Het moest ophouden na Juliana”

Een politieke blik op de monarchie toen en nu

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen op 30 april geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Ook bij de inhuldiging van Beatrix waren er Kamerleden die weigerden. Zij blikken in interviews met het NOS-themakanaal Politiek24 terug op 30 april 1980.


Siepie de Jong was als enig PvdA-Kamerlid afwezig bij de inhuldiging van koningin Beatrix. “Ik had grote moeite met het feit dat je als Kamerlid een verklaring aflegde die erg veel leek op een eed, waarmee je dus trouw zwoer aan het nieuwe staatshoofd”, vertelt ze.

Volgens De Jong is het overbodig om zo’n eed af te leggen, omdat je als Kamerlid al trouw hebt gezworen aan de grondwet en aan de parlementaire democratie. “Daar hoort ook het staatshoofd bij. Die gelofte houdt niet op als er een nieuwe vorst komt.”

Emotioneel moment

Toenmalig D66-Kamerlid Chel Mertens verkoos Schiermonnikoog boven de eedaflegging in de Nieuwe Kerk. “Als er één moment geschikt was om maar eens op te houden met de monarchie dan was dat toen”, zegt Mertens. “Het moest afgelopen zijn na Juliana.”

Politiek24 sprak ook Kamerleden die voor de inhuldiging van toen en voor die van 30 april aanstaande zijn uitgenodigd. Onder hen Eerste Kamerlid Loek Hermans van de VVD en René van der Linden van het CDA. Zij waren 33 jaar geleden als Tweede Kamerleden ook al aanwezig in de Nieuwe Kerk.

“Het feit dat je er bij bent is natuurlijk heel bijzonder”, zegt Hermans. Ook Van der Linden (CDA) denkt met die gevoelens terug aan de inhuldiging van koningin Beatrix. “Ik vond het een emotioneel moment”, zegt hij.

Dit is een reportage van NOS Politiek 24 op 1 mei 2013, geproduceerd door Margreeth Boer en Bart Audenaert.

0 comments